28.9.2012

Ovensuussa

Kun asuu autotta nykyaikaisen kaupungin keskusta-alueella on väistämättä kaikkien palveluiden äärellä - mutta samaan aikaan ruokakauppatyhjiössä. Nykyisin tuntuu, että suuret ruokakaupat kelluvat hetki hetkeltä kauemmas keskustoista, lähemmäs autoilevaa keskiluokkaa. Ja täällä kun keskiluokassa asustaa kaupungin ydinalueilla, joutuu samalla tyytymään keskustan pienempien kauppakompleksien vajaampaan valikoimaan.

Paitsi jos tilaa ruokaostoksensa netistä! Suomessahan Alepa on aloitellut tätä palvelua, jota muistan Kinkomaan kyläkauppiaan tarjonneen jo ainakin meidän perheellemme kukkealla kahdeksankymmentäluvulla. Muistan tosin tutkailleeni Alepan Kauppakassipalvelua ja todenneeni sen kohtuullisen ylevän hintaiseksi itse kauppareissun vaivoihin verrattuna. Täällä kuitenkin ruokakauppojen verkkoversiot ovat ilmeisen askeleen suomalaista kollegaansa edellä ja nyt pari kertaa parin eri kaupan palvelua kokeilleena uskoisin meidän tottuvan tähän aika nopeasti. Olemme pystyneet iltojen rauhassa miettimään seuraavien muutaman päivän ruokalistat, rakentelemaan ostoslistat ja jopa hieman heräteostelemaan, ihan tässä omalla sohvallamme. Ja kun ruoat sitten - haluamassamme aikaslotissa - tuodaan, ihan tuohon omalle ovelle, niin on se aika iso arjen helpotus tässä meidän pikku-kaaoksessamme.

Muitakin "ovensuupalveluita" täällä on. Ehkä olennaisimpana jätehuolto. Ensiajatuksena kerran viikossa kadunvarresta kerättävät roskat tuntui jotenkin tympeältä; missä niitä vaippapussukoita ja bioroskiksia sitten seisottaa tiistai-iltapäivästä seuraavaan tiistai-aamuun? Mutta itseasiassa tämä systeemi onkin aika hyvä; tiistaisin on siis roskapäivä, jolloin vuoroviikoin kerätään sekajätteen lisäksi joko muovi- ja puutarha- tai paperi-, lasi- ja metallijäte. Eikä niitä tarvitse siis paljon tuota omaa etupihaa pidemmälle viedä, siitä ne napataan mukaan, kunhan lajittelu vaan on tehty edes joltiseenkin oikein.
Ja väliaikoina täydet pussit voi viedä omaan pihasäiliöönsä. Ihan niinkuin Suomessakin.

Muutoinkin verkkokauppojen toimitusehdot ovat täällä suotuisat ja olemmekin tilanneet jo mm. vaippoja Amazonista, jossa ne ovat halvempia ja tulevat kotiovelle saakka. Samoin meille on tuotu ovelle jo myös Suomesta ihan postitse lähetettyjä paketteja, joista kotimaassa olisi vain lähetetty tule-hakemaan-tai-lähetämme-sen-takaisin-lappu. Ja kävipä meillä tänään ovella paikallinen mediatutkimuskin: meiltä olisi kyselty Daily Gazetten lukemisesta ja käytöstä - jos ko. lehteä olisimme lukeneet. Mutta harmi vaan, emme tällä kertaa kelvannet kuitenkaan otokseen.

Näiltä osin keväinen paluumme Suomeen tulee olemaan haastava: joudumme taas oppimaan ruokakaupassa käymisen jalon taidon ja kantamaan omat roskapussimme sinne taloyhtiön nuhaiseen roskiskatokseen. Koska ihminenhän tottuu äärimmäisen nopeasti uusiin, elämää helpottaviin, tapoihin. Mutta saavutetut edut ja helpotukset, niistä luopuminen on kyllä aina vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti