17.2.2013

Kalkkunarullia

Tämä ei ole ruokablogi - mutta tänään tuli vähän vahingossa tehtyä sen verran onnistunut ruokakokeilu, että pitää kirjata se tänne ylös! Tilasin nimittäin, vähän tarjouksenkin takia, kanan sijaan nyt sunnuntaille kalkkunan rintaleikkeitä. Siis ei edes niitä rintafileitä, vaan jo valmiiksi sellaisia ohuita leikkeitä. Aloin tänään sitten pohtia, että mitäs ja mites ne nyt sitten laittaisi. Googletin vähän ja sovelsin loput - ja hyvää tuli! Tässä siis ohje, kuvaa en ottanut, kun en muistanut. Ja jos olisin muistanut, niin en varmaan siltikään olisi ottanut, kun vähän nämä omatekeleet ruoat on sellaisia omatekeleiden näköisiäkin...

Linnakadun kalkkunarullat (nimesinkin nämä näin (muka)nokkelasti)

5 kpl kalkkunan rintaleikkeitä(jos ei saa valmiita leikkeitä, voi tämän tehdä täytettnä rintafileenäkin; eli leikkaa fileen varovasti auki ja laittaa täytteen näin syntyneeseen "taskuun")

Täyte:
50-100g voita
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 kanaliemikuutio
½ purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja hienoksi pilkottuna (n. 10-15 kpl)

Hauduttamiseen:
5dl kuivaa omenasiideriä
Pari oksaa rosmariinia

Kastike:
rullien haudutusliemi
1-2 rkl kastikejauhoja (Maizena kastikesuurus varmasti käy, myös vehnäjauhot, jos muuta ei ole)
reilu loraus kermaa
5-10 kpl rosepippureita kevyesti murskattuina
mustapippuria
suolaa (tarvittaessa ja maun mukaan)

Sekoita täytteen ainekset huolellisesti.
Levitä täytettä leikkeille, niin että saat ne vielä kuitenkin rullattua siistihkösti. Kiinnitä hammas- tai coctailtikulla (vanhasta kokemuksesta suosittelen välttämään mintunmakuisia hammastikkuja tässä hommassa). Kuumenna pannu ja ruskista rullat ripeästi öljyssä. Pintojen ollessa täydelliset lorauta siideri joukkoon ja jätä rullat kannen alle porisemaan n. 5-10 minuutiksi.
Nostele rullat lautaselle tai vadille, folion alle. Siivilöi haudutusliemi (rosmariininoksat ja rullista livahtaneet tomaatti- ja rosmariinirääppeet) kattilaan, sekoita mukaan jauhot (voit halutessasi vatkata jauhot pieneen nestemäärän, jolloin se ei jää klönteiksi) ja kuumenna. Lisää kastikepohjaan loraus kermaa ja kämmenessä vähän rikki hieraistut rosepippurit. Rouhaise mukaan mustapippuria ja maistele. Lisää tarvittaessa suolaa, happoa (sitruunamehua) ja/tai makeutta (kerma). Tasapainota ja tuo tarjolle rullien ja riisin lisäkkeenä.


Täällä jos jotain ollaan opittu - siis sen lisäksi, että brittiläinen gourmet on quantity over quality - niin tekemään itse kastikkeita. Perinteisen Sunday Roastin kanssa kun KUULUU gravy, eikä se nyt oikein tuntunut järkevältä heittää sitä paistista tullutta lientä pois ja popsauttaa pöytään purkki-gravya. Eikä se - siis tuollaisen perus-paistoliemi-kastikkeen tekeminen - oikeasti ole edes vaikeaa. Aiemmat yrittelyt kotisuomessa oli usein päätyneet viemäriin. Siitä yksinkertaisesta syystä, että kun niitä alkoi tehdä, sitä ei malttanut (eikä osanut) pitää yksinkertaisena. Ai-na siihen oli pakko alkaa sähläämään aivan liikaa lisämakuja ja hässäköitä, kun paras lopputulos olisi saavutettu kevyellä suurustamisella ja perusmakujen (suola-makea-happo) tasapainottamisella. Ja olisi vaan uskallettu antaa sen hyvän liemen maistua juuri siltä: hyvältä liemeltä.
No, nyt osataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti