24.1.2013

VYYH

Luvattoman monesti on tullut käytettyä termiä yh silloin kun O on jossain ja on lasten kanssa tavallista enemmän yksin. Kuvaahan se sitä, yy ja hoo, yksin ja huoltaja - mutta oikeastihan en tuolloinkaan ole lähimaillakaan yksinhuoltajaa; en kanna perheestämme huolta yksin, vaikka nyt satunnaisesti joudunkin saankin viettää lasten kanssa laatuaikaa kolmestaan. En ole tämän perheen ainoa elättäjä, en ole lähtökohtaisesti näiden kanssa kolmestaan vuorokausia läpeensä eikä minun tarvitse kantaa kaikkea - niin henkistä kuin fyysistäkin - vastuuta yksin. Vaan meitä on tässä "meidän perhe"-projektissa kaksi aikuista, jotka kantavat tasaisesti oman osansa.
Ja onneksi onkin.

Tuo otsikon kirjainyhdistelmä, VYYH, syntyi erään tällaisen keskustelun pohjalta. Kun ystäväporukastamme yksi nousi barrikadeille yyhoo-termin väärinkäyttöä vastaan. Oma ensiajatukseni oli "voi pliis, oikeesti. Mitä välii.", mutta kun asiaa hieman porukassa kääntelimme, niin pohdinnan lopuksi syntyi VYYH. Eli Vuorokauden Ympäri Yksin Hoitamassa. Sitähän tämä, oikeasti, on. Kun on muutaman päivän yksin perheruletin pyörittäjänä; herää kaikkeen, siivoaa kaiken, keittää kaiken, korjaa kaiken, pukee kaiken, riisuu kaiken, pesee kaiken, ehtii kaikkeen ja niihin mihin ei ehdi, niin siivoaa sitten. Siinä ruletissa on kuitenkin se voittoruutu, jossa lukee: "O palaa kotiin".
Toisena puolena tämän termin taustalla on aito kunnioitus ja sympatia yksinhuoltajia kohtaan. Koska näinä VYYH-päivinä sitä taas huomaa, miten etuoikeutettu on siinä, että meitä tässä meidän perusarjessa on kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti