8.11.2012

Talvi yllätti sisälläviihtyjän.

Talvi yllätti autoilijat Suomessa - kuten joka vuosi. Ja talvi yllätti suomalaisen Britanniassa. Ei tosin lumella tai millään muulla tavanomaisen talvisella, vaan ihan silkalla lämpötilan pudottamisella. Toki täällä ulkolämpötila on yhä suomalaisen syksyn tasolla; päivällä, jos on pilvistä, on silti toistakymmentä astetta lämmintä. Auringossa voi jo takkia ottaa pois ja heittäytyä suomalaiseen juhannustunnelmaan. Yöt ovat kuitenkin jo ihan talvisia ja olipa toissa aamuna puistossa jo kuuraakin.

Se yllättävyys tässä tulikin sisällä. Vaikka taloomme vaihdettiin kesällä uudet, tuplalasitetut, ikkunat ja uusi ovi, niin silti täällä sisällä on melkein sietämättömän kylmä. Jostain vetää, koko ajan, ja parhaimmillaan minulla on tainnut olla kolmet (3) villasukat jalassa kerralla. Ja silti varpaita tuntui palelevan.
Lämpömittarin mukaan sisälämpötila huitelee 14-18 asteen välissä, joten on ymmärrettävää, jos hieman palelee. Kuitenkin patterit tuntuvat olevan koko ajan päällä ja kuumina ja lisänä meillä on alunperin vierashuoneessa pidetty lisälämmitin, jota nyt on jo kanniskeltu huoneesta toiseen asumismukavuutta lisäämään. Toki kaikki tämä on ollut tiedossa: jokainen tuttu ja vähän vieraampikin, joka on itse briteissä asunut, mainitsi AI-NA ensimmäisenä sen, että täkäläisissä taloissa on kylmä. Ja kyllähän sen itsekin muistin Irlannin ajaltani: joulun aikaan olin poissa 12 päivää, jonka ajan myös huoneeni patteri oli pois päältä. Kun palasin ja avasin huoneeni oven, oli ensimmäinen ajatukseni, että "hitto, jäikö multa koko täksi ajaksi ikkuna tänne auki?". Niin kylmä henkäys huoneesta vastaan tulvahti. Ja melkeinpä se kesti sen jäljelläolevat kolme viikkoa että huone taas lämpeni mukavaksi...
Silti, vaikka kuinka tämä oli tiedossa, niin ikävä on. Ikävä Suomen lämpimiin asuntoihin, joissa villasukkiakin riittäisi vain ne yhdet. Jos siis niitä tarvitsisi ollenkaan.

2 kommenttia:

  1. Kylmään kotiin tottuminen vei monta vuotta... nykyään Suomessa on ihan sietämättömän kuuma JOKA PAIKASSA... mutta joo, se vei vuosia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, varmasti. Tottumiskysymys. Tämäkin.
      Ehkä Suomessa sisällä on kuuma sen takia, että siellä on ulkona lämmin vain muutaman viikon vuodessa? Pitää sekin lämpö sitten saada sisältä, ulkona kun ei voi olla. Vaikka siellä ollaankin lasten kanssa. Joka päivä. Lähes säällä kuin säällä. O_o
      Asterixia voisi tässä varmaan siteerata muokaten, että hulluja me suomalaiset. XD

      Poista